Dlaczego festiwal cyrkowy w Julinku?

OWACJE - I Festiwal Sztuki Cyrkowej w Julinku to powrót do korzeni.  Począwszy od lat 50/60tych XX wieku, kiedy to Polska Sztuka Cyrkowa cieszyła się stale rosnącą popularnością wśród widzów, co skutkowało coraz lepszymi programami, wystawianymi również poza granicami kraju. Od momentu powstania Zjednoczonych Przedsiębiorstw Rozrywkowych w Julinku rozpoczął się nowy rozdział w historii, ze względu na stopniowe pojawianie się rozproszonych wojną artystów i młodzieży chętnych do pracy na arenach cyrkowych. W okresie rozkwitu, zimą Julinek z cichej osady zamieniał się w małe miasteczko, gdzie wszystkie place zastawione były taborem cyrkowym, a stajnie wypełnione zwierzętami. Hotel pękał w szwach, a w sali gimnastycznej i na arenach trenowano niemal na każdym metrze kwadratowym.

Tak powstała największa baza cyrkowa w Europie, która była miejscem rozwoju artystów cyrkowych oraz dawała im przestrzeń i możliwości do ciągłego doskonalenia zawodowego oraz poszerzania zdolności artystycznych. Przez długie dziesięciolecia Julinek był ośrodkiem sztuki i rozrywki cyrkowej o znaczeniu światowym. Tutaj ściągali menadżerowie cyrków z całego świata, aby oglądać treningi i występy oraz zapraszać polskich artystów na areny wszystkich kontynentów. Zachowane do dziś budynki ośrodka, w tym Duża Arena, Mała Arena oraz Sala Gimnastyczna są świadectwem najwyższego poziomu Polskiej Sztuki Cyrkowej oraz częścią naszego narodowego dziedzictwa, o którym warto wiedzieć i z którego należy być dumnym.

Zapraszamy Państwa do tego jakże kolorowego świata, pełnego najprawdziwszego i niczym nie zafałszowanego mistrzowskiego pokazu umiejętności człowieka.

Jak mawiał Julian Tuwim: „W cyrku nie ma lipy. Na arenie nie można udawać, że się coś potrafi, trzeba wszystko umieć naprawdę. Bo kto w cyrku nie potrafi, a chce udawać swoje umiejętności  - może po prostu skręcić kark”