Artyści

Jarzyna, czyli Kamil Maleckispektakl teatru ulicy stworzony metodami współczesnej klaunady i żonglerki rekwizytami równie ostrymi co warzywnymi. Opowieść o tytułowym klaunie Jarzynie, który miał na pieńku z warzywami. Jak skończy się ta historia?Przekonajcie się sami! Spektakl ma na celu poruszenie tematu trudności w regularnym jedzeniu warzyw przez ekspozycję na wrażenia wizualne. Inspirowany cyrkiem współczesnym i sensoterapią.

Kamil Żongler to performer, żongler, klaun, pedagog cyrku. Od 2008 roku związany z pedagogiką cyrkową oraz sztuką ogniową. Trener żonglerki oraz klaunady od 2012 roku. Sami spójrzcie na jego zdjęcie – czy buzia Wam się sama nie uśmiecha?

Zapraszamy do obejrzenia filmu.

Taniec w powietrzu – Karolina Midura - Występ na szarfie, to połączenie siły, zaskakujących akrobacji, ale i pełnego delikatności tańca w powietrzu. Ostrzegamy, zapiera dech w piersiach, więc mamy nadzieję, że potraficie wstrzymać oddech na dobre kilka minut!

Karolina swoje powietrzne przygody rozpoczęła w 2014 roku, specjalizuje się w tańcu na szarfach, tańcu na kole a także na trapezie statycznym i w hamaku. Od 2016 roku dzieli się swoją psją i umiejętnościami z młodszym pokoleniem aerialistek, jako instruktor. W wolnym czasie trenuje również kalistenikę, a także próbuje swoich sił na innych rekwizytach cyrkowych (np. sztrabaty). Z pasją i zaangażowaniem nieustannie rozwija swoje umiejętności i dzieli się zdobytym doświadczeniem z innymi. Występuje na licznych wydarzeniach, eventach, festiwalach, bierze udział w licznych międzynarodowych konkursach gdzie osiąga sukcesy.

Iluzjonista –AryMan Dawid Świstek – Artysta kompletny – to pierwsze co przychodzi nam do głowy widząc jego pokazy iluzjonistyczne. Zajmując się historią sztuki cyrkowej widzimy również nieprawdopodobne podobieństwo do magów / mistrzów sztuki czarodziejskiej z lat dwudziestych XX wieku (np. Mag Bosko). Dawid od ponad 13 lat wykorzystuje iluzję jako narzędzie do opowiadania historii. Specjalizuje się w manipulacji przedmiotami, w tym – jako jeden z nielicznych iluzjonistów w Polsce – manipulacją monetami. Znany jest także ze swoich pokazów z elementami grozy: połykanie żyletek, plucie ogniem. Współpracował z samym Januszem Józefowiczem przy spektaklu „Iluzjoniści: Pierwsze starcie”, ma na koncie również liczne występy na imprezach firmowych oraz festiwalach na całym świecie. Jego pasją są pokazy uliczne, dzięki którym nabrał doświadczenia w bezpośredniej interakcji z publicznością i improwizacji. Już nie możemy się doczekać ponownego przejścia do świata magii na naszym festiwalu!

Fire Breathing Show – Kto powiedział, że tylko smok zionie ogniem? Fantastyczny i niepowtarzalny połykacz ognia, czyli Ex Marcin Styczyński, udowodni że tą trudną sztuczkę może wykonać również człowiek. Odważny bohater w pomarańczowym stroju żongluje, połyka ogień i pluje ogniem. Jednocześnie jest mistrzem świata w nieprzerwanym pluciu ogniem przez 10 sekund! Na świecie istnieje tylko 3 innych tak śmiałych artystów.

Marcin Ex Styczyński posiada ponad 14 letnie doświadczenie w roli artysty cyrkowego. Od 2015 roku jest pełnoetatowym artystą ulicznym. Wystawia swoje przedstawienie ponad 200 razy w roku. Każdy element jego show jest wykonany perfekcyjnie - miejcie świadomość, że najmniejszy błąd może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia Artysty!

Scena będzie płonąć! Film

Akro, fryz i rock and roll - Energetyzujące, dynamiczne show z przymrużeniem oka. Dwóch chłopaków, prosto z początku 60tych, porywa publiczność do swojego cyrkowego świata, pełnego ryzyka i dobrego humoru.  Żonglerka, akrobatyka, fire show - a to wszystko do najlepszej rock and rollowej muzyki. To zabawne, dynamiczne show w wykonaniu dwóch absolwentów Państwowej Szkoły Sztuki Cyrkowej:

Norbert Miśkiewicz - absolwent 3 szkół artystycznych w tym PSSC w specjalizacji akrobatyka na trampolinie. Od wielu lat współpracuje z teatrem ulicznym TUB.

Rafał Karnicki - absolwent PSSC w specjalizacji akrobatyka, aktor ruchowy w Polskiej Operze Królewskiej, występował w Arabii Saudyjskiej i Dubaju.

Ale CIRCUS DANCE COMPANY - Jeden z nielicznych w Polsce zespołów realizujących spektakle teatralne, w których głównym środkiem przekazu jest sztuka cyrkowa! Ale Circus Dance Company to zespół łączący sztukę cyrkową z tańcem i teatrem ruchu. Spektakl „Jutro idziemy do cyrku” - spektakl osadzony w końcówce lata roku 1939, artyści Cyrku Staniewskich przygotowują się do nowego programu, który ma wystartować w połowie września. Zapraszamy Państwa na zaplecze cyrku, gdzie razem z artystami zmierzycie się z przeciwnościami losu, codziennym życiem Cyrkowym i zabawnymi perypetiami osobistymi. Artyści zabiorą Państwa na spacer ulicami Warszawy 20 lecia międzywojennego, a także do jednego z modnych w tamtych czasach Kabaretów.

Jak zbliżającą się wojna wpłynie na naszych bohaterów? czy uda im się pokonać przeciwności losu i po raz kolejny stanąć przed publicznością słysząc aplauz i nieśmiertelne słowa "Arena Wolna!"?

ALE Circus Dance Company zabierze Was w podróż w czasie, podczas której za pomocą wieloosobowych pokazów akrobatycznych, żonglerskich oraz gimnastyki w Kole Reńskim i romantycznego duetu wykonywanego na wysokości 6 metrów nad ziemią, odpowie na tytułowe pytanie czy "Jutro idziemy do Cyrku"?

Obsada:

Anita Kalewska - od 7 roku życia zajmuje się akrobatyką sportową, którą trenowała w klubie UKS Targówek Warszawa.  Zdobywała liczne medale na arenie ogólnopolskiej i międzynarodowej. W 2013 roku reprezentowała Polskę na Mistrzostwach Europy w Portugalii. Po skończonej karierze akrobatki zaczęła trenować pole dance w szkole Hell Yeeeah w Warszawie. W tej dyscyplinie również startuje w zawodach takich jak Mistrzostwa Polski i Mistrzostwa Świata. Jest trenerką akrobatyki, pole dance oraz stretchingu. Jest również studentką prawa na 5 roku. Najważniejsze osiągnięcia Anity to: 1 miejsce na Mistrzostwach Świata Pole Sport federacji WAAPA w kategorii duety 2017 1 miejsce na Mistrzostwach Europy Pole Sport federacji WAAPA w kategorii duety 2017 1 miejsce na zawodach PoleArt Polska w Gdańsku w kategorii duety 2018 Finał Mistrzostw Świata Pole Sport federacji IPSF 2018 i 2019 w Hiszpanii oraz Kanadzie.

Maciej Czarski - Absolwent Polskiej Państwowej Szkoły Sztuki Cyrkowej w specjalizacji gimnastyka powietrzna. Wielokrotnie nagradzany w konkursach branżowych w Polsce i za granicą: 1 miejsce World Artistic Dance Championship 2019 kat. Super Showcases mixed age; 1 miejsce Pole Dance Fever 2019; 1 miejsce Pole Theatre Latvia 2019; 1 miejsce Sensual Championship 2018; 1 miejsce BFO Gryfice 2012 kat. pokaz cyrkowy; 1 miejsce FireDrums Gliwice 2012. Występował podczas festiwali European Juggling Convention między innymi we Francji, Irlandii, Holandii czy Portugalii. Współpracował z: Teatr Wielki - Opera Narodowa Warszawa (2015-2016) La Monnaie / de Munt Brussels (2015) Festspielhaus Baden-Baden (2016).

Mateusz Czwojdziński - absolwent psychologii oraz filologii klasycznej i kultury śródziemnomorskiej Uniwersytetu Wrocławskiego. Od ponad 10 lat związany ze środowiskiem nowocyrkowym i performatywnym. Żongler, akrobata, reżyser i scenarzysta. Umiejętności taneczne i teatralne szkolił w warszawskich ośrodkach: Warsaw Dance Department, Instytut Teatralny, Teatr Ochota.

Rafał Walusz - od ponad 13 lat występuje jako performer, iluzjonista oraz konferansjer. W trakcie swojej kariery bawił publiczność w 16 różnych krajach w 6 różnych językach. Jako absolwent Państwowej Szkoły Sztuki Cyrkowej głównie gra na arenach cyrków, scenach varieté, rewii bądź teatrów na całym świecie. Zdobywca nagród w wielu prestiżowych międzynarodowych Festiwalach. Między innymi w 2020r.: wyróżnienie na największym festiwalu cyrkowym na świecie „ The Monte-Carlo Circus Festival”, a także brąz na festiwalu w Izhevsku w Rosji, nagroda jurora na festiwalu w Budapeszcie oraz liczne wyróżnienia na festiwalach w polskich cyrkach. Artysta oraz dyrektor artystyczny w widowisku „Iluzjoniści Pierwsze Stracie” w reżyserii Janusza Józefowicza. Jeden z pierwszych członków międzynarodowej grupy iluzjonistów „Chempions of Ilusion".

Antoni Borodziuk, absolwent Państwowej Szkoły Sztuki Cyrkowej. Kończąc Szkołę uzyskał tytuł aktora cyrkowego ze specjalizacją akrobatyczną i rozpoczął całkiem nowy rozdział w swoim życiu. Akrobata cyrkowy od 4 lat. Swoją przygodę z saltami rozpoczął w wieku 14lat, trenując parkur i freeruning w Krakowskim Stowarzyszeniu Parkour. Ma na swoim koncie 6 spektakli pełnometrażowych, w tym jeden stworzony i wyreżyserowany samodzielnie - 10 numerów cyrkowych w tym: akrobatyka na trampolinie, dwójka akrobatyczna, żonglerka, hoop diving, chiński maszt czy trapez statyczny.

Julian Waglewski - zwycięzca programu Mam Talent, absolwent Państwowej Szkoły Sztuki Cyrkowej. Od 10 lat zajmuje się akrobatyką w kole i szeroko pojętym kuglarstwem. Laureat nagród w konkursach branżowych.

Duet żonglerski osadzony w lekko irlandzkim klimacie z wykorzystaniem elementów żonglerki solo oraz zespołowej. Po występie odbędą się warsztaty w których każdy będzie miał możliwość spróbować swoich sił w żonglerce. Duet w wykonaniu Nikity Zharkova - absolwenta Państwowej Szkoły Sztuki Cyrkowej w Julinku i uczestnika ukraińskiego mam talent. Oraz Julii Czyżak uczennicy Państwowej Szkoły Sztuki Cyrkowej w Julinku.