aktualności

Smog Warsa i Sawy – Nadwiślański Ekopiknik.

Smog Warsa i Sawy – Nadwiślański Ekopiknik
26-08-2018 12:00

Smog Warsa i Sawy – Nadwiślański Ekopiknik

W dniu 26.08.2018r. na Warszawskich Bulwarach Wiślanych – Bulwary gen. Pattona, Pawilon 6., odbyło się wydarzenie pn.: "Smog Warsa i Sawy – Nadwiślański Ekopiknik”.

W trakcie wydarzenia został osiągnięty cel główny jakim jest edukacja z zakresu obowiązujących przepisów wynikających z uchwały antysmogowej województwa mazowieckiego. Oferent w trakcie wydarzenia sportowego zorganizował 3 strefy: Strefa rękodzieła, strefa gier planszowych XXL (klocki XXL wykorzystane przy budowie ekodomu i ekosamochodu), Strefa informacyjna; W trakcie wydarzenia, uczestnicy poprzez obejrzenie filmów/bajek ekologicznych dowiedzieli się w jaki sposób smog wpływa na funkcjonowanie organizmu ludzkiego oraz na środowisko. Budowa drzewa ekologicznego pomogła dzieciom dowiedzieć się ile dwutlenku węgla oraz innych pyłów pochłaniają rośliny. Gry planszowe w łatwy sposób przybliżyły dzieciom i młodzieży działanie ekosystemu.